Att köpa en raskatt

När du väl bestämt dig för att köpa en katt och vet vilken ras du ska välja så är det dags att ta reda på vilka uppfödare som finns och ta reda på all information du kan om dem, det gäller givetvis katten också innan du hämtar den eller skriver under något avtal. Ta reda på om katten är registrerad i till exempel SVERAK, att den är stambokförd och har en stamtavla annars är det inte en raskatt du köper utan den räknas som vanlig huskatt. Det spelar ingen roll hur katten ser ut eller vilka som är föräldrar till den om den är utan stamtavla.

Var vaksam på om uppfödaren visar kopior på föräldrarnas stamtavlor och säger att det räcker som bevis för att kattungen har stamtavla eller om du blir uppmanad att kontakta SVERAK för att få stamtavlan. Uppfödaren måste registrera hela kullen för att en sådan ska kunna utfärdas och SVERAK lämnar bara ut dem till uppfödaren som ska dela ut den till den nya ägaren. Den räknas inte heller som en raskatt även om mamman är Ragdoll och pappan är Maine Coon, då är det en blandrasparning som inte är godkänd för stamtavla och katten räknas som huskatt. Inget fel i att köpa en huskatt om det är det man vill men den bör inte användas i avel. Uppfödaren bör alltså vara medlem i SVERAK som du också kan kontakta om du har frågor och funderingar om henne/honom.

När allt detta är ok så är det en bra idé att träffa kattungen i hemmiljö där den är trygg med kattmamman och syskon. En frisk och sund katt har bra hull, är pigg, alert och nyfiken och även uppfödaren vill känna att katten kommer till ett tryggt och bra hem och vill veta vilka planer du har för kattens framtid som exempelvis utställningar och avel