Main Coon

3868705-cat

Main Coon är en Amerikansk kattras i kategori 2, vilket meddelar att katten har långhårig päls. Rasen är döpt efter delstaten Maine i Amerika men ordet ”coon” är även engelska för tvättbjörn och kanske är avståndet mellan Maine Coon och en tvättbjörn inte särskilt långt om man tillåter att fantasin flödar.

Om man försöker sig på en beskrivning av Maine Coon-kattens personlighet så ligger ord som råbarkad och vild nära till hands, men också motsatsorden ädel och tämjd kan användas. Maine Coon är på så sätt en något motsägelsefull kattras. Men rasen har trots detta gjort sig känd för att vara väldigt lydig och snäll.

När det kommer till rasens ursprung finns det något olika teorier. En är att kattens förfäder har fraktats till USA av europeiska invandrare som sedan korsade korthåriga tamkatter med turkisk angora och perser. Men detta är samtidigt bara en historia av många om rasens uppkomst.

Maine Coon har också ett förflutet som utställningskatt. Redan på 1850-talet ställdes rasen ut och år 1895 blev en katt korad till Best-in-show. Men efter det dalade intresset för rasen och det skulle dröja ända fram till andra världskrigets slut innan intresset för Maine Coon ökade igen.

FIFe, det internationella raskattsförbundet, godkände rasen år 1983 och den första katten tillhörande rasen kom till Sverige år 1986. År 2004 registrerades 732 Maine Coon-katter i SVERAK (Sveriges Kattklubbars Riksförbund).