Ny familjemedlem? Tänk på detta när du introducerar hundvalpen och katten!

Husdjur är utan tvekan ett glatt och kärt inslag i vardagen, att rå om en liten katt eller hund är mångas dröm. Håller man sig till endast ett djur i hemmet är själva anpassningen för katten eller hunden relativt lätt då du som ägare kan fokusera helt och hållet på att få den att känna sig trygg. Är det däremot djur nummer två som är på väg in i familjen kan det behövas lite mer planering och kunskap innan själva introduktionen äger rum.

Något de flesta experter på området är överens om är fördelen med att låta exempelvis en katt och hundvalp befinna sig i avskilda rum. Genom att låta katten och den lilla hundvalpen vara åtskilda samtidigt som de ändå kan höra och känna doften av varandra, skapas en naturlig introduktion på ett tryggt och lugnt sätt. Ett tips är även att lämna någon detalj från hunden i det rum där katten befinner sig och tvärtom, så att de verkligen kan nosa sig fram.

Precis som när barn får småsyskon är det viktigt att man ger katten en stor dos av kärlek och kel under den här invänjningsperioden, leksaker brukar exempelvis vara avslappnande för katter. Tänk på att katter rent generellt är känsligare än hundar för den här typen av förändringar och bör därför ha allting den behöver för att må bra i sin närhet så som mat, vatten och kattlåda.

En annan viktig aspekt när det kommer till introduktionen mellan katt och hund är de två djurens olika mentalitet och instinkt. En osäker katt flyr helst vilket sin tur brukar få fart på hundens jaktinstinkt som löper efter. Därför bör man alltid se till att katten har en flyktväg och hunden i koppel för att undvika rädsla eller stress hos katten. Har hunden väl börjat jaga katten brukar den dessutom snabbt inse att det är en rolig lek och just därför bör man vänja dem av med jagandet direkt.