Sommaren – en varm tid även för katten

Katter och många andra husdjur kan tyvärr komma att lida en del under de sommardagar på årets som är extra heta. Katter älskar värme men det kan bli för mycket av det goda, precis som för oss människor.

Under sommarens hetaste dagar får man se till att kontrollera sin fyrbenta vän lite noggrannare än vanligt. Det kan faktiskt vara så att katten lider en aning av hettan och att den inte får tillfälle att svalka sig i nog stor utsträckning. Ofta kan sådant som hetta glömmas bort när det gäller katter, samtidigt som man aldrig hade glömt det för en hund, mycket tack vare att de är så pass självständiga individer som ofta klarar det mesta på egen hand. För hundar finns det även många bra produkter som är svårare att hitta till katter, så som kylvästar och liknande, något som man kan dra nytta av även som kattägare. En kylväst till en hund passar mest troligt inte till din katt, men det finns ändå många andra artiklar som är mera universella och som kan underlätta avsevärt i hettan.

Det finns även sådant som man kan göra utan speciella hjälpmedel, så som att se till hålla katten inne i ett svalare rum under dagens hetaste timmar, bada tassarna i en hink med vatten, eller sänka ner den i ett badkar helt och hållet, om det känns som att katten farit riktigt illa av värmen.

Det viktigaste är att ta till förebyggande åtgärder under extra varma dagar och sedan vara uppmärksam på hur ditt djur verkar tackla värmen. Om du ser något som tyder på att katten farit illa så är det bara att agera och i riktigt dåliga fall är ett besök hos veterinären nödvändigt.