Träna katten att använda låda

Katter är överlag väldigt rena djur som vill hålla både sig själv och sin omgivning i toppform. I naturen uträttar det helst sina behov på stora öppna marker där de sedan gräver över det för att inte locka till sig själv onödig uppmärksamhet. Hur tar man då och översätter det beteendet till att börja använda en låda inne i huset?

Att katten inte använder kattlådan är bland de vanligaste beteendeproblemen som både nya och mer erfarna kattägare upplever. Kanske inte så konstigt efter som det, som vi konstaterade ovan, på många sätt går emot deras instinkter.

Det absolut första man alltid skall se till att göra för att minimera risken för att sådana problem skall uppstå är att alltid hålla kattlådan ren och placera den på ett passande ställe. Inte helt oförstående vill katter inte bli störda när de uträttar sina behov.

Ibland kanske det till och med är bäst att placera ut flera kattlådor för att göra användningen så bekväm som möjligt för katten. Idag finns det väldigt många olika designer på kattlådor så att man alltid kan hitta någon som passar inredningen. Något som ger lite större frihet i placeringen. Till en början när man har en kattunge så finns det dock vissa krav på kattlådan. Då främst att den har lägre kanter.

När du får en ny kattunge så brukar dessa redan kunna använda kattlådan tack vare att de sett sin mamma använda den. Trots detta så är det bra att träna den även i ditt hem. Hjälp kattungen till lådan där den verkar behöva gå samt efter den har ätit eller sovit. På så sätt förstår den efter ett tag var den skall uträtta sina behov.

Olika katter föredrar olika typer av kattlådor och kattsand. Om katten har problem så kan det vara värt att testa olika typer av kattsand för att hitta en som luktar och känns på ett sätt som den är bekväm med. För mer tips om hur du kan hjälpa din katt att använda kattlådan kan du läsa vidare på purinas sida i ämnet.

Töm kattlådan regelbundet – kattungen kommer inte att använda den om den är ”lortig”. Vissa desinficeringsmedel är giftiga för katter, och därför bör du endast använda varmt vatten och diskmedel. Om du är gravid bör du be någon annan tömma och rengöra kattlådan, eller se till att använda gummihandskar och tvätta händerna noggrant efteråt. Detta minimerar risken att smittas av toxoplasmos som dock är ovanligt, men kan skada fostret.

En annan sak att tänka på är att har man flera katter i ett hem är det bra om man kan ha olika lådor till dem. Då har de var sin till sina revirs lukter.

Sedan ska man inte ha maten och lådan i närheten av varandra.

När man får hem en ny kattunge kan man kolla med uppfödaren vilken typ av kattsand kattungen är van, och börja med att köpa samma sort så kattungen känner igen sig.